Subota, 15 Lipanj 2024
"Župski pjat" počeo bogatim programom - đirom vinogradom i radionicom o rogaču (FOTOGALERIJA)

"Župski pjat" počeo bogatim programom - đirom vinogradom i radionicom o rogaču (FOTOGALERIJA)

Festival tradicionalne gastronomije 'Župski pjat' počeo je ovog četvrtka s dva izuzetno zanimljiva programa. Popodne nas je poslužilo lijepim vremenom te su tako svi zainteresirani stigli na Malašticu, Mons Vardiu, kako bi učinili đir vinogradom Vardia Vineyards. Nakon obilaska farme s vinogradom i maslinicima domaćin Ivica Vlašić nas je velikodušno počastio svojim vinom i maslinovim uljem koji proizvodi na njegovom OPG-u, kojeg krase i izvrsne recenzije kako domaćih, tako i posjetitelja naše županije.

Prvi dan Festivala nastavio se nutri-gastro radionicom 'Rogač na kub' u restoranu Ruzmarin Gastro&Bar, koja je ujedinila znanja uzgoja i prerade rogača, njegovog utjecaja na zdravlje te njegovu gastronomsku pripremu.

Na radionici u trajanju od sat i pol svi prisutni upoznali su rogač kroz izuzetno predavanje Mirne Sentić (Mirna Nutrigurman), koja je konceptualno složila izuzetno dinamično predavanje i radionicu '3D dimenzije' ove važne tradicijske namirnice!
Drugi dan Festivala, petak 26. travnja, nastavljamo satom kuhanja kod Mikki Kojaković, Australke koja živi i radi u Župi već dvadeset godina, kreirajući svoje nadaleko poznate cooking classove za domaće i strance. Mikki's Croatian Kitchen je family-operated business posvećen ponudi domaćih, ručno ubranih i izrađenih hrvatskih proizvoda, a svi sastojci dolaze s lokalnog područja ili su uzgojeni direktno na njihovoj farmi. Mikki's Croatian Kitchen promiče ekološke prakse i društvenu odgovornost u pravom smislu te riječi.
Mikki Kojaković s osobitim je veseljem pristala biti dio Festivala, baš kao i etnolog i voditelj Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja, Ivica Kipre. U suradnji s Muzejima naš predavač pripremio je predavanje 'Ovo meso pečeno, dočekajmo veselo! (Mesna jela u tradicijskom kalendaru Župe dubrovačke)'.

Ivica Kipre obrađuje ulogu i upotrebu mesa u tradicijskoj gastronomiji Župe dubrovačke prateći ciklus godišnjih i životnih običaja. Kroz izlaganje se obrađuje i pučka terminologija, nazivi, recepti kao i društveno-kulturni kontekst pripreme i konzumacije takvih danas već pomalo zaboravljenih jela. Specifičnosti tradicijske gastronomije Župe dubrovačke stavljaju se u suodnos s onima iz Dubrovačkog primorja i Konavala te se tako otkrivaju njihove sličnosti i razlike. Poseban naglasak stavljen je na tradicijske mesne prerađevine od svinjskoga mesa te na njihov način pripreme.

Predavanje će se održati u Restoranu Portun u petak, 26. travnja, u 19 sati. Ulaz je slobodan!

Program prvog festivala 'Župski pjat' sufinancira TZO Župa dubrovačka, a tijekom svih dana Festivala možete pogledati dvije izložbe - alati župske kuhinje u Restoranu Flamingo te plakati Župskog karnevala (selekcija) u Bistro Pizzeriji Kapo. Tijekom petka, subote i nedjelje, u Ruzmarin Gastro&Baru emitira se dokumentarac o tradiciji Župe dubrovačke, a svih dana Festivala restorani-sudionici projekta nude tradicionalne župske menije. 

  • Autor: Župski pjat - Photo by Zeljka Milic Weddings