Subota, 15 Lipanj 2024
Župski pjat - KUD Marko Marojica; "Sa regala, iz burala", revija nošnji i nakita Župe (FOTOGALERIJA)

Župski pjat - KUD Marko Marojica; "Sa regala, iz burala", revija nošnji i nakita Župe (FOTOGALERIJA)

Centralni događaj prvog Župskog pjata bila je velika modna revija koja se danas popodne održala u kongresnoj dvorani hotels Sheraton. Kroz program od nešto manje od uru vremena, KUD Marko Marojica odveo nas je na putovanje poviješću kroz reviju nošnji i nakita našeg kraja koju su nazvali "Sa regala, iz burala".

Revija je započela prikazom nošnje za svakodnevne aktivnosti poput odlaska u baštinu i na placu te je nastavljena prikazom svečanih nošnji za svadbu, robe 'za na misu'. Posjetitelji su imali priliku vidjeti Župke i Župljane u različitim varijantama tradicionalne odjeće, pri čemu su posebno impresionirale svadbene nošnje i nakit, ali i naši zlatari. Članovi KUD-a reviju su nadopunili i svakodnevnim predmetima korištenima u životu i radu nekad i sad pa su tako donijeli i košice, dikele, bročice od mlijeka ili prćiju za mladence.
Osim prezentacije nošnji, revija je uključivala i prikaz tradicionalnih plesova poput župske polke, mazurke, dueta, čička i župske poskočice, uz pratnju lijerice. 

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr