Subota, 15 Lipanj 2024
Međunarodni dan muzeja; Održana stručna vodstva „Iza scene - Notarijat Dubrovačke Republike u Kneževu dvoru“

Međunarodni dan muzeja; Održana stručna vodstva „Iza scene - Notarijat Dubrovačke Republike u Kneževu dvoru“

U povodu Međunarodnog dana muzeja, Dubrovački muzeji u subotu, 18. svibnja 2024. u Kneževu dvoru organizirali su besplatna stručna vodstva „Iza scene - Notarijat Dubrovačke Republike u Kneževu dvoru“ koje je vodio viši kustos mr.sc. Tonko Marunčić.
Svi zainteresirani mogli su pogledati prostorije u kojima je bio smješten dio bogate arhivske građe Dubrovačke Republike, a koje posjetitelji inače nemaju prilike često vidjeti. Naime, u sjeverozapadnom dijelu prizemlja Kneževa dvora bili su smješteni razni državni uredi u kojima se čuvala administrativna građa smještena u dvije prostorije - Notarijatu i Raguzini, a njihov izvorni izgled sačuvan je do danas. Upravo je ta građa, koja se danas čuva u Državnom arhivu u Dubrovniku, krajem 2023. upisana na UNESCO-ovu listu „Sjećanje svijeta“.
Uz kratki uvod o postanku i razvoju arhivske službe poseban naglasak stručnog vodstva bio je na oslikanim drvenim ormarima iz 18. stoljeća u kojima su čuvane pojedine serije dubrovačkog arhiva: „Cathasticum“, „Diversa Notariae“, „Pacta Matrimonialia“, „Testamenta Notariae“ i „Dotium“.
Međunarodni dan muzeja ove godine održava se na temu „Muzeji za edukaciju i istraživanje“, a cilj je istaknuti značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr