Subota, 15 Lipanj 2024
Don Ivan Galjuf iz Župe Mlini i don Petar Markić iz Janjine zaređeni za svećenike (FOTO)

Don Ivan Galjuf iz Župe Mlini i don Petar Markić iz Janjine zaređeni za svećenike (FOTO)

Dubrovački biskup Roko Glasnović u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u nedjelju 9. lipnja za svećenike Dubrovačke biskupije zaredio je dvojicu đakona don Ivana Galjufa i don Petra Markića. Na ovom svečanom i radosnom događaju za Crkvu dubrovačku sudjelovali su brojni svećenici, redovnici, redovnice, obitelji i prijatelji ređenika. U slavlju su sudjelovali i vjernici iz Župe dubrovačke i s Pelješca, odakle ređenici dolaze, kao i oni iz župa na kojima su ređenici imali svoj đakonski praktikum.

Za ređenike je jamčio generalni vikar mons. Ivica Pervan potvrdivši, kako to obrednik predviđa, „da ih kršćanski puk koji je pitan i odgovorne osobe koje su izrazile svoje mišljenje smatraju dostojnima“.

“Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas”, te Isusove riječi istaknuo je dubrovački biskup na početku homilije zahvalivši Bogu na dvojici novih svećenika. Istaknuo je važnost svećenika za život Crkve te naveo neke od njihovih zadaća.

Tumačeći prvo čitanje iz Knjige Postanka (Post 3, 9-15) biskup je govorio o ‘misteriju zla’ i slobodi koju je Bog dao čovjeku. Istaknuo je kako je od svega veća Božja snaga i ljubav u Isusu Kristu. “Božja ljubav prema nama zakucala je u jednom ljudskom srcu, srcu Isusa Krista, u kojem prebiva sva punina božanstva. Zato bi i srce svećenika trebalo biti poput Kristova srca, s riječju Božjom bitno sjedinjeno, kuća Božja u koju svaki čovjek ima pristup i vrata nebeska uvijek svima otvorena, dobrote i ljubavi puno, osobito prema potrebnima i slabijima, puno kreposti, strpljivo i mnogoga milosrđa”, opisao je biskup.

“Svećenici su za Crkvu i za svijet kao neko sakramentalno posadašnjenje Isusa Krista“, kazao je nadalje dubrovački biskup te podrobnije objasnio kako oni sudjeluju na Kristovom jedincatom svećenstvu. „Što je svećenik dublje povezan s Kristom... to djelotvornije čini Krista prisutnim u pojedinoj zajednici i općenito u Crkvi,“ poručio je.

Na misi ređenja dubrovački biskup je u propovijedi ređenicima naveo i poticajne misli pape Benedikta XVI. i pape Franje o svećeništvu.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom Petre Potrebica. Na završetku slavlja generalni vikar je zahvalio Bogu na milosnom danu i daru dvojice novih svećenika dubrovačkoj Crkvi te im zaželio dobrodošlicu u prezbiterij Dubrovačke biskupije. Dubrovački biskup je uz čestitku obećao i molitvu za dvojicu novih svećenika.

  • Autor: Dubrovačka biskupija - Angelina Tadić