Srijeda, 20 Listopad 2021
Općinsko vijeće prihvatilo Odluku o suosnivanju lokalne akcijske skupine u ribarstvu

Općinsko vijeće prihvatilo Odluku o suosnivanju lokalne akcijske skupine u ribarstvu

Na svojoj jučerašnjoj 3. sjednici koja je organizirana elektronskim putem Općinsko vijeće je prihvatilo Odluku o suosnivanju lokalne akcijske skupine u ribarstvu. svrhu implementacije Lokalnog razvoja pod vodstvom lokalne zajednice u ribarstvu Program za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.-2027., Općina Župa dubrovačka ovom je odlukom suglasna sudjelovati u formiranju partnerstva predstavnika gospodarskog, civilnog i javnog sektora u svrhu osnivanja i djelovanja Lokalne akcijske skupine u ribarstvu, kao jedan od suosnivača.

Lokalna akcijska skupina u ribarstvu (eng. Fisheries Local Action Group) FLAG je partnerstvo predstavnika gospodarskog sektora ribarstva, civilnog i javnog sektora koja se osniva s namjerom izrade i provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu (LRSR) svog područja i lakšeg povlačenja sredstava iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Najvažnija zadaća FLAG-a uključuje izradu i provedbu Lokalne razvojne strategije te poticanje lokalnog stanovništva na predlaganje, izradu i provedbu razvojnih projekata, budući da oni najbolje poznaju probleme, potrebe i neiskorištene potencijale svog područja. Najvažniji dio Lokalne razvojne strategije FLAG-a je definiranje razvojnih ciljeva, prioriteta i mjera koji će biti temelj za pripremu, odabir te samu provedbu razvojnih projekata.

U sastav novoosnovane lokalne akcijske skupine u ribarstvu (FLAG mreža) ulaze sljedeće jedinice lokalne samouprave; Grad Dubrovnik, Općina Župa dubrovačka, Općina Konavle, Općina Mljet, Općina Vela Luka, Općina Lastovo i Općina Lumbarda.

Iako nema profesionalnih ribara Općina je prihvatila sudjelovanje u ovom programu kao mogućnost za budućnost, te će nakon osnivanja Lokalne akcijske skupine u ribarstvu pozvati sve zainteresirane da se uključe u njezin rad i tako koriste razvojne mogućnosti ovog programa.

Kako je uobičajeno da jedinice lokalne samouprave u ovakvim grupama zastupaju zamjenici gradonačelnika ili načelnika te pročelnici Župu dubrovačku će u skupštini Lokalne akcijske skupine u ribarstvu predstavljati pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Jure Marić, a u slučaju spriječenosti imenovanog Josipa Gašpar Deranja viša savjetnica za zaštitu okoliša u Općini.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr, urednik